Johannes

Johannes Setälä – Pohjoisen samaanitulen vartija

”Pienen rummun välityksellä olen yhteydessä esivanhempien pitkään ketjuun, aina syntymien alkuhämärään. Heilläkin on ollut soitin, rumpu, hyvinkin samanlainen kuin tämä tässä. Hekin ovat tienneet esivanhempien ketjun johtavan maailmankaikkeuden suuriin syntyihin ja tehneet tiedoistaan lauluja, joita on sitten laulettu sukupolvesta toiseen, ettei kukaan unohtaisi.

Vaikka kaikki muu muuttuisi ja vaihtuisi toiseksi, tieto jumalaisesta alkusidoksesta tulisi säilyttää aina, kaikkina aikoina.

Pidän rumpua sylissäni, tunnustelen sen kuvioitua vanhaa nahkaa, sen mykkyröitä ja polkuja, sen maata, ylistä ja alista. Kuljetan sormia virroissa ja vuorilla, laaksoissa ja tasangoilla. Merien aavat purjehdin ajatuksissa, tulen poukamiin ja niiden vanhoihin satamiin. Monta pyhää uhrilehtoa, rukouksin punotuin seinin, seitavuoria mahtavin haltiavoimin. Maaemon pyhättö vuoren rinteellä, Ugrien jumalat, maan, ilman, veden ja elämäntulen voimat. Syvien vanhojen metsien naavaiset haltiat. Vuoren ja järven jumalat ja haltiavoimat. Keijut ja maahiset, värjyvät suon virvat. Mustat pilvet, sateen ja ukkosen voima. Kun olen tässä, kaikki on tässä.

Rummun kalvossa, vuoressa ja minussa itsessäni, joka olen osa tätä kaikkea. Hitunen kaikkea tietoisuutta, valoa ja varjoa, pimeyttä ja kirkkautta. Tullut jostakin kaukaa aikojen takaa, menossa johonkin kauas aikojen taa. Kaikki on olemassa nyt. Olen keskellä sitä kaikkea, olen itse sitä kaikkea. Kutsun tätä aikaa ja tulevaa. Kutsun hyviä voimahaltioitani. Sielunhaltiaani kutsun. Olen lähdössä palatakseni. Olen lähdössä mennäkseni. Olen lähdössä tietääkseni. Olen lähdössä aikojen taa. ”

(ote teoksesta Shamaanin maailma, 2000)


Edellinen on Johannes Setälän kuvaus hänen valmistautumisesta matkalle toiseen todellisuuteen. Johannes Setälä on lohjansaarelainen tietäjä, kuvataiteilija ja kuvataideopettaja.

Johannes on ollut yhteydessä esivanhempiensa, tietäjien ja noitien perintöön koko ikänsä ja hänen initiaationsa tähän vaativaan tehtävään alkoi kuusikymmentäluvulla. Hän sai parikymppisenä, initiaationsa alkuvaiheessa henkiopettajakseen Vanhan Ugrin, siperialaisen, jo tuonilmaisiin siirtyneen shamaanin hengen. Vuosia kestäneen initiaatioprosessin myötä Vanha Ugri vihki hänet itämerensuomalaiseen henkiseen perinteeseen, josta Johannes jatkoi suomalaisten ja kalevalaisten tietäjien oppiin ja tällä pitkällä polulla Johannes Setälä on palvellut meitä suomalaisia jo 50 vuotta.

Näiden vuosien aikana hän on hoitanut ja parantanut apua tarvitsevia, järjestänyt julkisia ja yksityisiä rituaaleja, opettanut tulevia parantajia ja taiteilijoita ja elvyttänyt uutta kalevalaista taidetta ja kuvanveistoa sekä kirjoittanut kymmeniä artikkeleita itämerensuomalaisesta viisausperinnöstämme. 

Johannes on tullut tunnetuksi myös monipuolisena taiteentekijänä ja ravistelevana yhteiskuntakriitikkona, joka on taiteensa välityksellä tuonut eteemme koko maaemon tuhon uhan ja lajimme sokeuden ja ahneuden. Vaikka Johannes joutuu suodattamaan ja tuntemaan ruuminsa ja mielensä kautta tuskaisesti koko maailman kivun ja epätasapainon, hänen työstään ja opetuksistaan kuultaa läpi syvä myötätunto, rakkaus ja yhteys ihmis- ja eläinkuntaa ja kaikkia luonnon ilmenemismuotoja kohtaan. Johannes vihittiin 1996 Käpylän Taivaskalliolla alkuperäiskansojen shamaanien toimesta Pohjoisen shamaanitulen vartijaksi. 

(Teksti: Susanna Lendiera)


Lisää Johanneksesta täällä:

Johannes Setälä tunnetaan Lohjansaaren samaanina. Onko kaikki vain bluffia?

Jumasamaani

ITE-samaani videolla

Kohtaamisia – Johannes Setälä


Johannes Setälä is a sage, visual artist and art teacher from Lohjansaari. Johannes has been in contact with his ancestors, sages and witches all his life. His initiation began in the 1960s. In his twenties, in the beginning of his initiation period, he received as his teacher Old Ugri, a spirit from Siberia, already in the spirit world. Old Ugri initiated Johannes into the Baltic Finnish spiritual tradition. From there, Johannes moved on to study Finnish and Kalevalaic sages and it is on this long path that Johannes has served us Finns for the past 50 years.

Over the years, Johannes has helped and healed those in need, organized public and private rituals, taught future healers and artists, and brought new life to Kalevalaic art and sculpture. He has also written extensively on the Baltic Finnish wisdom traditions.

Johannes is also known as a versatile artist and a social critic, who has through his art presented us with the threat of the destruction of Mother Earth herself and the blindness and greed of our species. In his work, Johannes is forced to filter and feel the pain and imbalance of the world through his body and mind, yet his work and teaching embody deep compassion, love and connection to humans, animals and indeed all forms of nature. In 1996, Johannes was inaugurated as the Guardian of the Shaman Fire of the North by indigenous shamans.

(Translation: Kaarne Karjalainen)


Johanneksen taidetta: